Ken je het gevoel continu iets te moeten? Steeds een stemmetje in je hoofd te hebben die je vertelt wat je allemaal nog moet doen? Dat je altijd ‘aan’ staat? Voor nieuwe informatie die je zomaar in je schoot geworpen krijgt, maar die je ook actief opzoekt? Die je absorbeert, waarna je overschakelt naar een volgend onderwerp en denkt: ‘Wat was ik ook alweer aan het doen?’.

Jarenlang waren de cursussen timemanagement niet aan te slepen. Vanuit de behoefte om slim om te gaan met de beperkte tijd die je hebt. Maar ook om je eigen beloningssysteem, het vrijkomen van dopamine, optimaal te gebruiken. Hoe fijn is het om weer een actiepunt af te vinken? Om 20 mailtjes te hebben weggewerkt? Om te zien dat je meer hebt opgeleverd in dezelfde tijd?

Maakt dat echt effectief? Of maakt het je alleen maar gejaagd? Kun je nog wel met aandacht werken? In de praktijk hoor ik steeds meer mensen die het lastig vinden zich te concentreren op een taak: ‘In gesprekken dwalen mijn gedachtes af naar alles dat ik die dag nog moet doen.’

‘Zelfs als we naar het toilet gaan, nemen we onze telefoon mee om NU.nl te checken’

Meer en meer hoor ik een behoefte aan kwaliteit in plaats van kwantiteit. Als ik in workshops zeg: ‘Zelfs als we naar het toilet gaan, nemen we onze telefoon mee om NU.nl te checken’, levert dat herkenbaar gelach op. Zelfs die paar minuten op het toilet willen we namelijk zo nuttig mogelijk besteden.

We zijn doorgeslagen in het streven naar efficiëntie. Het is tijd voor aandachtsmanagement. Tony Crabbe schrijft hier inspirerend over in zijn boek ‘Nooit meer te druk’. Drie tips van hem, die ik je zeker niet wil onthouden:

#1. Belangrijke zaken eerst

Begin je dag met de meest belangrijke taak van die dag. Weersta de verleiding je mailbox te openen; voor je het weet is het lunchpauze en heb je de ochtend gevuld met actiepunten en randzaken die je niet helpen bij het behalen van jouw doelen. Na het afronden van die ene grote klus zal je eigen beloningssysteem je meer belonen dan na allerlei randzaken. Beloofd!

#2. Een ‘nee’ is een ‘ja’ voor jouw doelen

Laat niet alles uit je handen vallen als een collega je vraagt te helpen. Onderzoek wat er wordt gevraagd en of het nodig is dat jíj dat op dít moment moet doen. Denk aan je doelen en besef dat iedere keer dat je ‘ja’ zegt op iets nieuws, je een ‘nee’ zegt tegen dat waar het echt om gaat. Draai het dus om en respecteer wat voor jou nodig is om met aandacht te werken.

#3. Neem hersteltijd

Na 52 minuten geconcentreerd werken, kun je het beste 17 minuten pauze nemen.  Gun je brein rust na een periode van concentratie. Heb je veel achter een beeldscherm gewerkt? Laat je telefoon dan liggen in je pauze. Ga je wandelen tijdens de lunch? Loop zoveel mogelijk een verkeersluwe route, zodat je je aandacht niet hoeft te richten op je verkeersveiligheid.

Bewuste keuzes, concentreren op één taak en voldoende herstellen. Het helpt om meer aandacht te hebben. Te vertragen voor je gevoel, maar uiteindelijk meer kwaliteit te behalen en gelukkiger te zijn in je werk.