“Om eerlijk te zijn heb ik geen flauw idee of ik het allemaal wel goed doe. Natuurlijk: ik mis nog weleens een deadline, die presentatie laatst liep niet echt lekker en ik ben niet helemaal op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de markt. Dat krijg ik ook wel te horen hoor. En ik doe hard mijn best om het te verbeteren. Maar er gaat ook een heleboel goed. Waarom wordt dat dan nooit gezegd?”, verzucht Joris tegen zijn collega.

De enige feedback die wordt gegeven, is negatief. Het is een druilerige vrijdagmiddag. Joris is wel klaar met de werkweek, net als zijn collega. Samen filosoferen ze over het werk en de organisatie. Joris baalt dat hij nooit eens een blijk van waardering krijgt. Hij doet zijn werk zoals hij denkt dat het moet. Zoals hij denkt dat er van hem verwacht wordt. Dat zijn collega’s er tevreden mee zullen zijn.

Het maakt onzeker en dat gevoel wordt steeds sterker. Joris weet niet waar hij aan toe is. Bij alles waar hij hard aan heeft gewerkt, wacht hij in spanning af. Komt er een reactie? Wat was er niet goed? Wat moet worden verbeterd? En als er dan niets komt, wanneer komt het dan wel? Of kan hij dan voorzichtig concluderen dat zijn werk goed was? Of komt het later toch nog terug in zijn beoordelingsgesprek?

Geen bericht is goed bericht. Het is een bekende uitspraak die nog veel wordt gebruikt. Het scheelt natuurlijk een hoop tijd van iedereen om zo te werken. Er gaat namelijk vaker iets goed, dan dat er iets fout gaat. Dus als we ons alleen concentreren op wat beter moet, dan werken we lekker efficiënt, is de gedachte.

Wat je aandacht geeft groeit. Weet dat iedereen een oprecht compliment waardeert. Het zelfvertrouwen groeit. Wanneer je weet dat wat je doet wordt gewaardeerd, stimuleert het tot herhaling. En een compliment is zo gegeven. Over een situatie die je meemaakte. Die gaat over de inzet van de ontvanger, die jij waardeerde. Het is een kwestie van de positieve gedachtes over de ander uitspreken.

“Vragen om waardering, dat doen we in Nederland niet.”

Vragen om waardering, dat doen we in Nederland niet. Dat past niet in onze cultuur en brengt je niet zo ver. Hoewel… weten wat je goed doet, helpt om te weten welke vaardigheden je vaker in kan zetten. Omdat je zo nog effectiever kan zijn. Het is dus niet zomaar vragen om een aai over de bol. Het is vragen naar effectief gedrag om het in de toekomst nog beter te doen. Om steeds beter te worden in je werk.

Hoe vaker je complimenten geeft, hoe vaker je deze ook zal terugkrijgen. Zo krijg je langzaam maar zeker een beter beeld van wat je vaker kan doen, waar collega’s blij mee zijn en wat jou als professional kenmerkt. De weg hierheen bewandel je op twee manieren: je geeft complimenten en je vraagt gericht om positieve feedback. Je tast niet meer in het duister, maar weet waar je staat.