
Het zijn die collega’s waarvan je al weet dat ze het er niet mee eens zullen zijn. Ongeacht het voorstel: ze vinden het niks. Ze beïnvloeden de teamsfeer én de veranderbereidheid van de andere teamleden. Ze bespreken hun weerstand namelijk maar graag met anderen. Klagen, roddelen, pessimisme en cynische grappen.
“Hoe kan ik omgaan met die lastige mensen in de weerstand?”. Het is een vraag die ik regelmatig krijg. Veel leidinggevenden worstelen met ‘lastige mensen’ in hun team.
Waar kies jij voor en wat werkt? Nogmaals uitleggen waarom we het gaan doen zoals we het gaan doen? Of negeer je de weerstand liever? Met beide keuzes kom je er waarschijnlijk niet. Wat werkt wel? Begin met oprechte aandacht voor deze ‘lastige mensen’. Stop met het label ‘lastig’. Die medewerker is als persoon namelijk niet lastig. Probeer hem te zien als een betrokken collega die van zich laat horen.
Ga ervan uit dat er uiteindelijk iets positiefs zit achter de negatieve houding.
Ga ervan uit dat er uiteindelijk iets positiefs zit achter de negatieve houding. Zoek de plus achter de min. Wat is belangrijk voor hem? Onderzoek waarom hij weerstand heeft. Je zal daar tijd voor vrij moeten maken. Start een goed gesprek waarin je respectvol en nieuwsgierig met elkaar bespreekt waar het nu écht om gaat.
Nieuwsgierig zijn naar waar het écht om gaat: laat je verrassen! Die ‘plus achter de min’ is waarschijnlijk iets anders dan wat je verwachtte. Begrijpt hij het voorstel gewoon niet goed? Is het een persoonlijk belang? Een zorg? Ervaring of verwachting?
Deze aanpak kost je op de korte termijn wat tijd. Maar als je elkaar beter begrijpt, volgt de echte winst later. Je hoeft geen vrienden te worden. Maar elkaar begrijpen is wel zo prettig. Je helpt zo niet alleen je team vooruit, maar ook de medewerker zelf.
Deze blog behandelt interventies uit progressiegericht werken. Wil je deze mindset aanleren? Misschien is coaching wat voor jou, of volg de training Waarderend leiderschap.