“De laatste tijd ben ik wel erg veel aan het klagen. Ik kijk ook echt met steeds meer ongeloof naar onze organisatie. Wat ik af en toe hoor om me heen… Dat kan toch niet… Het lijkt alleen maar erger te worden.”

Herken je het gevoel een mopperaar te zijn geworden? Het heeft zich langzaam opgebouwd. Zonder dat je er erg in had. De afgelopen maanden is de werksfeer behoorlijk verslechterd. Niemand begrijpt de reden van de veranderingen die werden doorgevoerd. Iedereen klaagt, maar er wordt niets mee gedaan door het management.

Je raakt al geïrriteerd als je alleen al dénkt aan het werkoverleg van morgen. Je zet je schrap op wat gaat komen. Wat heeft het management nu weer bedacht? Welke veranderingen komen er nu weer aan? In welke bureaucratische molen zal je nu weer belanden? Zelfs als je manager een opbeurend verhaal probeert te vertellen, heb jij alvast een cynische grap paraat.

Thuis, aan de keukentafel, horen ze je al maanden liefdevol aan. Tot ze je op een avond vragen waar die optimist in je is gebleven. Ze missen hem. Ze hebben gelijk. Jij mist hem ook.

Hoe kan het zo ver gekomen zijn? Je hebt toch gelijk? Jazeker, je hebt helemaal gelijk. Jij ervaart het namelijk zo. Je bekijkt de situatie momenteel met het vergrootglas gericht op alles wat niet goed gaat. Dat is een normale reactie, zeker als je onder druk staat. Hierdoor lijkt alles negatief. Deze negatieve spiraal wil je nu doorbreken om de optimist in jezelf te hervinden. Ergens weet je dat in dezelfde context ook positieve elementen te vinden zijn.

Terugkeren naar de optimist in jezelf, vraagt om focus op dat waar je invloed op hebt.

Terugkeren naar de optimist in jezelf, vraagt om focus op dat waar je invloed op hebt. Klagen, mopperen en negeren helpen je niet verder. De kunst is om de situatie te accepteren en vervolgens te bedenken waar je invloed op hebt. Je hebt wellicht geen invloed op een nieuw aangekondigde kostenbesparing. Maar wel hoe je het overgebleven budget besteedt. Wie weet helpt een goed gesprek over wederzijdse belangen meer dan bekvechten op basis van meningen. Je hebt invloed op de manier waarop je een gesprek voert. Of met wie. En op welk moment.

Richt het vergrootglas op de positieve elementen die zijn. Wees eens alert op de dingen die goed gaan. Al is het nog zo klein, sta er bij stil. Misschien helpt wat humor om de situatie in perspectief te zien. Waar je last van blijft houden, kun je dan met meer veerkracht tegemoet treden. Niet direct knakken bij een tegenvaller, maar meeveren. Net zoals vroeger. Net zoals je jezelf eigenlijk kent. Een echte optimist die de regie voert over zijn werk. En die thuis aan de keukentafel hoort: “Gelukkig, hij is er weer”.