
De wekker van Hans gaat extra vroeg. Hij moet nog werken aan dat stuk voor de opdrachtgever. Zoals gewoonlijk heeft zijn collega half werk geleverd. Ik los het wel weer op, denkt hij. Hij hoopt dat er een dag komt waarop zijn collega zijn leven betert. Want hem feedback geven, is wel het laatste dat Hans wil doen.
Iemand aanspreken op zijn gedrag is spannend. Je weet niet hoe de ander zal reageren. Misschien wordt die collega wel boos, komt het tot een conflict en raakt de samenwerking ernstig verstoord. Ze moeten nog langer met elkaar werken, dus Hans wil een negatieve sfeer voorkomen.
Het probleem zit ook in het vinden van de juiste woorden. De juiste toon. Het juiste moment. Om het niet groter te maken dan het is. Om zijn emoties in bedwang te houden en niet te verzanden in beschuldigingen.
Probeer het geven van feedback echter niet als kritiek te zien. Het is een manier om de ander te helpen een stap te zetten richting zijn gewenste situatie. Dit is een andere mindset, die echt werkt als je het oprecht meent.
Alleen je hart luchten, helpt de ander niet vooruit. Maar wat werkt wel? Het belangrijkste om te weten, is het doel dat je wil bereiken. Ik merk dat dit vaak al de grootste lading van de situatie haalt. Wat werkt en zal bijdragen aan een stap vooruit?
- Wat wil je bereiken? Denk aan een gezamenlijk doel, je eigen doel of het persoonlijke doel van de ander;
- maak van je negatieve opmerking een positieve formulering;
- maak deze formulering concreet en doelgericht;
- geef feedback op het proces of op het resultaat;
- stel een open vraag om de ander aan het denken te zetten wat hij kan doen om een stap vooruit te zetten. Je hoeft dus niet zelf de oplossing aan te reiken.
Hans heeft zijn moed bij elkaar geraapt en spreekt zijn collega aan. “Ik zou graag even met je praten over dat stuk voor de opdrachtgever. Het is belangrijk dat we onze bevindingen zo helder mogelijk beschrijven, zodat hij een goed beeld krijgt van de huidige situatie. Je noteert mooie punten naar aanleiding van de berekeningen. Voor een volledig beeld moeten we ook kijken naar de cultuuraspecten. Wat heb je nodig om ook deze helder op een rij te kunnen zetten?”
Dikke kans dat er een prettig gesprek ontstaat waarin Hans en zijn collega onderzoeken hoe zij in de toekomst beter kunnen samenwerken. Hans heeft vermeden te klagen dat hij zijn wekker eerder moest zetten. Op deze manier bereikt hij namelijk nog veel meer!
Wil je leren waardering en feedback te geven en te ontvangen? Neem dan eens een kijkje bij de training ‘Feedback en waardering‘.