Merk je de laatste tijd dat je baan niet goed meer bij je past? Tel je de uren af tot het weekend? Kun je meer dan er van je wordt gevraagd? Of wordt er juist te veel van je gevraagd? Ben jij niet meer bevlogen? Kortom: is er geen goede match tussen wat jij kan en wat je moet doen?

Het besef dat je werk niet overeenkomt met je kwaliteiten kan confronterend zijn. Je herkent de signalen misschien al een tijdje. Het kost moeite om zaken voor elkaar te krijgen. Je stelt je actiepunten uit. Je snakt naar het weekend. En langzamerhand vraag je je af of het aan jou ligt. Of je nog wel geschikt bent voor deze baan. Het wordt hoog tijd om het tij te keren.

Hoe zou het zijn als je weer bevlogen zou werken? Mensen die bevlogen werken, ervaren een optimale match tussen hun kwaliteiten en de uitdagingen waar ze voor staan. De tijd lijkt te vliegen, ze gaan helemaal op in hun werk en voelen zich energiek. Ze ervaren aan het eind van de werkdag voldoening: ze hebben een echte bijdrage geleverd. Ze waren van toegevoegde waarde.

Neem de regie in handen en boetseer je baan.

Neem de regie in handen en boetseer je baan. Hoe meer het werk past bij jouw kwaliteiten, hoe beter jij je werk zal uitvoeren. Om die match te vinden, staat je wat te doen. Gun jezelf een zoektocht naar wat je wil en wat er mogelijk is. Je plan van aanpak:

  1. Ontdek je kwaliteiten. Vraag collega’s wat zij waarderen aan jou en de manier waarop je je werk doet. Vul de VIA krachtenvragenlijst in.
  2. Beslis welke kwaliteiten meer tot hun recht mogen komen. Bezit je kwaliteiten die je nu niet inzet? Zijn er kwaliteiten die je graag wil versterken?
  3. Welke mogelijkheden heb je? Kun je werkzaamheden overdragen? Op een andere manier invullen? Kun je je vaardigheden gaan ontwikkelen? Een training volgen?
  4. Tijd voor actie. Ga het gesprek aan met je collega’s of leidinggevende. Maak het bespreekbaar en neem beslissingen die goed zijn voor jou. In de praktijk blijkt er vaak meer ruimte om je baan te boetseren dan je in eerste instantie zou denken.
  5. Merk successen op. Wees je bewust van de momenten waarop je al meer energie hebt. Hoe klein de stap ook lijkt, het is een eerste op weg naar bevlogenheid!

Het kan een hele zoektocht zijn. Naar je kwaliteiten en naar de mogelijkheden die er zijn om invloed uit te oefenen. Het zal je misschien verrassen als collega’s acties graag van je overnemen. Wat niet goed bij jou past, kan juist goed aansluiten bij hun kwaliteiten. Jij kan ervoor zorgen dat je keuzes maakt die je weer bevlogen maken, zodat je aan het einde van de werkdag energiek en voldaan naar huis gaat.