Ronald, teammanager, ziet er als een berg tegenop. De jaarlijkse rituele dans van beoordelingsgesprekken komt er weer aan. De periode waarin het normale werk door gaat en hij daar bovenop 20 gesprekken moet voorbereiden, voeren en afronden. Het voelt als een afvinklijst. Langer uitstellen is niet mogelijk. Hoe overleeft hij de beoordelingsgesprekken?

De gesprekken vallen tegen.  Bij zijn benoeming nam Ronald zich voor om waardevolle gesprekken te voeren. Hij vond het belangrijk oprechte aandacht te geven aan ieder van zijn teamleden. In de praktijk blijkt het eenrichtingsverkeer. Geen dialoog. Ronald merkt dat zijn teamlid alleen reageert als hij er expliciet om vraagt. Hij stipt aan welke resultaten onder verwachting zijn en verbeterd moeten worden. Teamtargets, individuele targets, projecten, competenties, persoonlijke ontwikkeling en ook nog even terugkomen op dat voorval eerder dit jaar.

Hoe zou het zijn als het geen energie zou kosten, maar zou opleveren? Het een gelijkwaardig gesprek was tussen een betrokken manager en een bevlogen professional? Een moment om naar uit te kijken in plaats van te vrezen?

Stop met het sturen op verbeterpunten. Het besef van verbeterpunten is belangrijk, jazeker. Maar hier komt misschien iets onverwachts: het kan je helpen om te besluiten welke werkzaamheden je houdt en welke je weg geeft. Omdat jij het maar niks vindt om analyses te maken. En je collega er van smult. Omdat die voorzittershamer jou niet lekker in de hand ligt en je collega staat te popelen formeel de leiding te mogen nemen. Omdat jullie als team willen groeien en bijzondere prestaties willen leveren. Maar als je dan alle werkzaamheden laat vallen waar je niet goed in bent, wat dan?

Het beoordelingsgesprek is een uitgelezen kans om terug te blikken op wat er afgelopen jaar goed ging.

Richt de aandacht op wat goed ging. Het beoordelingsgesprek is een uitgelezen kans om terug te blikken op wat er afgelopen jaar goed ging. Wanneer liet het teamlid zijn kwaliteiten zien? Waar is hij trots op? Op welke momenten was hij echt bevlogen aan het werk? Wanneer leek het werk als vanzelf te gaan?

Benut de kwaliteiten. Afspraken maken voor komend jaar, dat gaat dan ineens anders. Je bespreekt welke werkzaamheden je teamlid vaker zal doen en aansluiten op zijn kwaliteiten. Het doel is een match te krijgen tussen activiteiten die hij kan ondernemen, die voldoende uitdagend zijn en passen bij zijn vaardigheden. Heb je die match, dan zal hij eerder flow ervaren. Hij voelt zich energiek, werkt met volle toewijding en de tijd lijkt te vliegen. Wie gelukkig is in zijn werk, is succesvol.

Beoordelingsgesprekken zijn plezieriger.  Ronald merkt dat het praten over kwaliteiten besmettelijk werkt. Een eerlijk gesprek over mogelijkheden, maar ook over wat er niet werkt. De sfeer is anders in het gesprek. Ronald en zijn team halen op deze manier meer voldoening uit de gesprekken. Ieder voelt zich gezien en gewaardeerd. Geen beleefdheden meer, maar een waardevolle dialoog.

 

Hoe kun je als leidinggevende sturen op geluk? Leer hier meer over in de training Waarderend leiderschap.