Werkgeluk in de Zorg

Verpleegkundigen en verzorgenden mogen best wat minder bescheiden zijn. Daar zijn Tommie Niessen en ik het snel over eens. We spreken elkaar in Almere, ter voorbereiding op de opname van een podcast voor Studio FWG.

Tommie werkt als zelfstandig verpleegkundige en is auteur van het boek ‘Tommie in de zorg’. Ik werk als trainer en verandermanager en loop diensten mee voor ‘Werkgeluk in de Zorg’. We kunnen elkaar daardoor heel gemakkelijk aanvullen vanuit onze ervaringen.

 

Trots

Wat mij opvalt tijdens het meelopen in de zorg, is dat er met zoveel trots wordt gepraat over het werk. Ik krijg stralende gezichten als het een cliënt lukt om zich zelfstandig te wassen, of als een verzorgende heeft gezorgd dat de bewoner netjes gekleed naar de uitvaart van een vriendin kan gaan. Aan het eind van de dienst hoor ik vaak: ‘ik werd me door jouw nieuwsgierigheid ineens bewust wat voor geweldig werk ik eigenlijk doe!’.

 

Geen tijd voor positiviteit

Tommie herkent dit. Van zichzelf en van collega’s: ‘We vinden het normaal wat we doen, of denken geen tijd te hebben om positieve momenten op te merken. Omdat er ook zoveel negativiteit om ons heen is. We zijn heel goed in mopperen. Maar we zeggen eigenlijk te weinig wat er goed gaat’.

 

Melding Geluksmoment Medewerker

Tommie en ik besluiten het er niet bij te laten zitten. We willen al die toppers in de zorg, die iedere dienst weer mooie momenten meemaken, helpen om hierbij stil te kunnen staan. Daarom pasten we het formulier ‘Melding Incidenten Cliënten’ aan naar ‘Melding Geluksmoment Medewerker’.

Download nu het formulier ‘Melding Geluksmoment Medewerker’ en laat onderaan de pagina een reactie achter!

 

Ik ben Eveline Bouwman, arbeid- en organisatiepsycholoog en eigenaar van Factor G. Ik versterk binnen organisaties het werkgeluk en help een waarderende cultuur te ontwikkelen. Dit doe ik met name in de zorg en uitvaartbranche. Ik nam het initiatief voor het project ‘Werkgeluk in de Zorg’, waarvoor ik tal van diensten heb meegelopen.

Wil jij een meer waarderende cultuur in jouw organisatie? Neem contact met me op en dan denk ik met je mee hoe je dat kan bereiken!

 

Melding Geluksmoment Medewerker (MGM)
Melding Geluksmoment Medewerker (MGM)

Druk op onderstaande knop om het formulier ‘Melding Geluksmoment Medewerker’ (MGM) te downloaden. Deze werd ontwikkeld door Eveline Bouwman en Tommie Niessen.

 

 

 

7 Reacties

 • Heel erg goed dat jullie dit doen! En daarom hebben we ook Familienet opgezet, om de mooie momenten te delen in de zorg met familie. Want die zijn er écht genoeg!!

  Reply

 • Misschien kun je eens contact leggen met Jaap Bressers. Hij heeft de stichting Carlosmomentjes opgericht die juist gaat over deze mooie momenten.

  Reply

 • Jacqueline Mathijssen ,

  Heel leuk initiatief! Wij zijn steeds op zoek naar klein geluk voor onze bewoners maar we kunnen zeker ook op zoek naar klein geluk voor onze medewerkers.
  Ik ga het bij onze organisatie eens in de groep gooien.

  Reply

 • Angelique de Wit-de Boer ,

  Ik heb het 25 x afgedrukt en op diverse bureau’s en zustersposten neergelegd…Ik ben benieuwd naar de reacties, hihi

  Reply

 • ellen van breemen ,

  Fantastisch formulier, het invullen en delen daarvan geeft heel veel blijheid en positiviteit dat weet ik zeker. Ik ga het delen in mijn organisatie!

  Reply

 • Wat een geniale vondst, lieve mensen, dit formulier! Was voor mij een Carlosmomentje (of Tony Crabbe: ‘Happy attack!’) an sich 🙂 Zeer fijn voorbeeld van omdenken, en een waardevolle herinnering dat waar het negatieve altijd op de loer ligt, verandervermogen slechts ontspruit uit onze goede, positieve zin!

  Reply

 • Wat een mooi initiatief! Ik ben benieuwd naar de reacties van medewerkers op plekken waar dit formulier wordt gebruikt. En hoe zorg je ervoor dat dit niet bijdraagt aan (een gevoel van) administratieve lasten?

  Reply

Laat gerust een reactie achter